Linnan juhlissa tarjottu booli on aina juhlia edeltäen ja juhlissakin kestopuheenaihe. Sitä halutaan maistaa, sillä sitä verhoaa salaperäisyyden tuntu. Juomasta on sanottu, että se on taivaallisen hyvää, mutta salapetollista. Se kolahtaa hattuun niin että tanssit alkavat luistaa – ainakin omasta mielestä – puupökkelöisemmältäkin oman elämänsä åkeblomqvistilta.
Tiesitkö, että vaikka boolin ohje oli salattu, siitä on kuitenkin tehty takavuosina paljastus. Nimittäin…
Tämä lehti paljasti reseptin, ja sitten sitä jouduttiin muuttamaan
”Kasari” oli suomalainen ruokalehti, jota julkaisi Yhtyneet Kuvalehdet vuosina 1971–1977. Lehti ilmestyi kymmenen kertaa vuodessa ja käsitteli monipuolisesti ruoanlaittoon ja ruokakulttuuriin liittyviä aiheita. Vuonna 1977 lehti yhdistettiin ”Herkku Kasari” -lehteen.
Vuonna 1975 Kasari tuli tunnetuksi julkaistuaan Linnan juhlien boolireseptin, joka oli aiemmin pidetty salassa. Tämä resepti oli laadittu vuonna 1948 Gastronomisen seuran pääsihteerin Erik Haackin ja itsensä maan äidin, Alli Paasikiven toimesta.
Reseptin julkaisun jälkeen reseptiä jouduttiin muokkaamaan, koska alkuperäinen ohje oli vuotanut julkisuuteen. Niinpä tämän hetkinen Linnan juhlien booli ei ole välttämättä se aito ja alkuperäinen.
Melkoisen tiukkaa tavaraa mutta suloisessa muodossa
Muutama vuosi sitten MTV testasi boolin. Alkoholiprosentteja siihen siunaantui 12. Makua ja tuoksua kuvattiin lonkeron tyyliseksi – ja se nousi päähän. Sitä kuvattin ”vaarallisen” hyväksi.
Comon toimittajan lähipiiri testasi myös juoman hiljattain kotibileissään – ja tässä olivat tunnelmat kyseiseltä illalta:
-Oli hyvää, mutta ei sitä nyt kamalan paljon voi juoda.
-Toimii aloitteluun tosi hyvin, ei liian makeaa.
-Join sitä kuin simaa, illalla tulikin sitten paha olo.
-Kyllä tää sellaista on, että kannattaa ottaa ruokaa samalla, muuten on oikeasti pikkuisen humalassa pikkuisen nopeasti, eikä oikeastaan kummastakaan voi käyttää termiä ”pikkuisen”.
No, mitä siihen Kasari-lehden ohjeeseen oikeasti sitten tuli?
Annamme sekoitusohjeet alkuperäiseen booliin alla, mutta! Nykyisin ei enää ole tarjolla kaikkia ainesosia. Pöytäviinan voit vaihtaa Koskenkorvaan ja rieslingiksi käy mikä tahansa riesling.
Tässä booli kymmenpäiselle juhlijakatraalle:
1 ½ pulloa Jugoslovanski Rizlingiä, numero 497 (korvaa jollain rieslingillä)
1 pullo pöytäviinaa (korvaa kossulla)
½ pulloa Bordeaux Blancia (valkoviiniä)
2 dl White Portia
2 tippaa sitruunankuoriuutetta
1 pullo Elyséetä (kuivaa)
3 pulloa greippilimsaa