Moniko tietää? Puuroon lisättävä suosikkirouhe muodostuu elimistössä syanidiksi

Kuulostaa hurjalta. Kaikkea ei tiedetä, siksi käyttörajoitus.

05.04.2025

Ummettaa? Kaipaat omega-rasvahappoja?

Moni tarttuu vuosikausia puurojen ja smoothieiden lisukkeena mainostettuun pellavansiemenrouheeseen. Se on vakiinnuttanut asemansa muun muassa vatsan toimintaa edesauttavana tuotteena.

Hyvin harva tuntuu silti tietävän, että tuotteella on ”mustempi puolensa”. Pellavansiemenrouhe sisältää linamariinia, joka elimistössä hajotessaan vapauttaa myrkyllistä syanidia eli syaanivetyhappoa.

Ruokavirasto kertoo, että linamariini imeytyy helpommin rouheesta kuin kokonaisista siemenistä. Kuumennus voi vähentää syanidin muodostumista. Lisäksi pellava voi kerätä siemeniinsä raskasmetalleja, kuten kadmiumia.

Koska luonnontuotteella on myös varjopuolensa, pellavansiemenrouheen käyttö kannattaa pitää kohtuullisena ja vaihdella sitä esimerkiksi kauraleseisiin.

Ruokaviraston mukaan pellavan linamariinin pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole tällä hetkellä tarpeeksi tietoa. Tänä päivänä uskotaan, että sen mahdolliset haittavaikutukset ovat todennäköisesti vain välittömiä. Pienten lasten ja raskaana olevien sekä imettävien ei kannata pellavansiemenrouhetta käyttää lainkaan. Tuotteelle on annettu aikuisillekin käyttömäärärajoitus. Lue lisää asiasta kirjoittavalta Terveyden Asialla -sivustolta.